Is gokken op voetbal wel eerlijk

De afgelopen maanden is er veel te doen geweest over gokken in het voetbal. Allereerst was er het WK-kwalificatieduel Frankrijk-Ierland dat veel stof deed opwaaien. De handbal van Franse aanvaller Thierry Henry die vooraf ging aan het beslissende doelpunt voor de Franse ploeg, zorgde niet alleen voor de nodige onrust en ontevredenheid bij de sporters zelf, maar ook bij gokkers. FIFA maakte direct bekend dat de wedstrijd niet overgespeeld wordt en dat Frankrijk gewoon door gaat naar het WK 2010 in Zuid-Afrika. Veel sportwedders die op Ierland gewed hadden, voelden zich bedonderd, omdat de misser van de scheidsrechter hun benadeelde.

Maar gokkers die bij William Hill Sportbetting hun geld hadden ingezet hadden geluk. Zij krijgen hun inzet terug. De winnaars krijgen bij het wedkantoor bovendien gewoon hun geld. Een flinke kostenpost voor het wedkantoor maar een mooie service voor de klanten. De kans op herhaling van dit soort fouten wordt misschien wel kleiner. Het FIFA heeft namelijk een nieuwe vergadering georganiseerd om gebruik van videobeelden te bespreken om vergelijkbare fouten te voorkomen.

Dat is opvallend, want in het verleden was de FIFA altijd tegen technische hulpmiddelen om omstreden momenten in het voetbal te beoordelen. Voor zowel de sporters als de gokkers zou het een uitkomst zijn. Net als bij de NBA en de NFL in de Verenigde Staten, waar een vergelijkbaar systeem al lang gebruikt wordt, zou dan een groot aantal missers voorkomen kunnen worden.

Tijdens de extra vergadering gaat FIFA ook praten over het gok- en fraudeschandaal in het Europese voetbal. Vrijdag kwam aan het licht dat bij ruim 200 wedstrijden de uitslag gemanipuleerd zou zijn. De Duitse politie hield daarvoor zeventien mensen aan. Door trainers, spelers en scheidsrechters om te kopen, probeerden criminelen uitslagen te beïnvloeden om met hoge winsten te gokken. Niet alleen voetbalcompetities zijn hierdoor verstoord, maar natuurlijk ook de sport bets.