Hoe werkt iDEAL

Het online betaal systeem is inmiddels wel bekend bij een groot deel van de bevolking die online aankopen doet. Doordat het in de tijd van ontwikkeling gemaakt is door de drie grootste banken is het voor iedereen herkenbaar. Dit wil zeggen dat het systeem klanten altijd terug brengt naar de betreffende bank waar iemand bankiert.

Als iemand bij de RaboBank zit dan vult hij of zij de gegevens in bij de online shop en drukt op volgende. Vanaf dat moment wordt contact gezocht bij de bank en wordt de consument naar de site van de bank gebracht. Hier dient hij of zij het geheime wachtwoord of code in te drukken waardoor de betaling wordt gedaan. Bij de Rabobank is dit door het gebruik van de calculator en bij de Postbank ofwel ING is dit door gebruik van eigen wachtwoord.

iDeal is juist zo ontwikkeld dat het herkenbaar is voor iedereen terwijl het toch via iedereen zijn eigen bank gaat en niet via een derde partij. Voor deze reden is het systeem een groot succes en heeft het inmiddels veel vertrouwen gewonnen bij veel online shoppers.