Wat is IDeal

Zoals de meest wel weten is iDeal enige jaren geleden geintroduceerd in Nederland als ‘de online betaal middel’ voor consumenten die op het internet iets willen kopen. Veel Nederlanders hebben zelf geen Credit Card hetgeen wat vroeger wel werd vereist als er aankopen online moesten worden gedaan. Dit is vrij snel en goed door verschillende banken gesignaleerd waardoor er vraag was naar een andere oplossing.

De grootste Nederlandse banken hebben toen samen een systeem ontwikkeld die door al hun klanten gezamelijk kon worden gebruikt, iDEAL. Het systeem is zodanig gemaakt dat iedereen die een bankrekening heeft bij ING, ABN AMRO en RaboBank heel makkelijk de bank kan kiezen, het bedrag en vervolgens hun geheime wachtwoord of code in kan toetsen. Als dit gedaan is wordt het geld bedrag direct van de rekenign afgeschreven en is het product online aangeschaft.

De kosten voor het systeem zijn relatief laag waardoor het door veel kleine internet sites kan worden gebuikt en erg laag drempelig is voor iedereen. Er is geen sprake van chargebacks aangezien het geld op de rekening moet staan van de consument en als het er niet is dan zal de transactie ook niet worden uitgevoerd.